Hoe gebruik ik PeerMark voor peer reviews?

PeerMark-assignment aanmaken en instellen

PeerMark is een functie van Turnitin waarmee studenten feedback op elkaars ingeleverde werk kunnen geven.

Om PeerMark te kunnen gebruiken in je cursus, moet deze functie eerst aangezet worden. Neem hiervoor contact op met functioneel beheer.

Om gebruik te maken van PeerMark in Brightspace, moet je een losse assignment aanmaken. Je kunt dus geen PeerMark gebruiken bij een bestaande assignment. Je maakt deze losse assignment niet in Assignments, maar direct in de (sub)module waarin je de PeerMark assignment wilt plaatsen. Deze kun je vervolgens beoordelen als iedere andere Turnitin-assignment op Brightspace. Bij het aanmaken van de PeerMark-assignment wordt ook een bijbehorend grade item aangemaakt, zodat je deze in de verdere cijferstructuur van de cursus kunt onderbrengen.

Als je de PeerMark assignment weer wilt verwijderen, blijft het bijbehorende grade item wel bestaan. Deze kun je niet zelf verwijderen! Neem hiervoor contact op met functioneel beheer.

 1. Navigeer naar Content in de navbar van je cursus.
 2. Navigeer naar de (sub)module waarin je de PeerMark assignment wilt plaatsen.
 3. Klik op Existing Activities.
 4. Klik op PeerMark Assignment.

Maak je assignment in een module die nog op Draft staat. Op deze manier kun je de PeerMark assignment instellen zonder dat deze op enig moment zichtbaar is voor studenten.

 1. Vul de instellingen van je inleveropdracht in:
  • Vul onder Title een titel in voor de assignment
  • Voeg onder Instructions eventueel een beschrijving toe.
  • Vul onder Max Grade in wat de maximaal te behalen score is.
 2. Klik op Optional Settings voor overige instellingen, zoals het toestaan van te laat ingeleverde opdrachten, plagiaatcheck en rubrics.
 3. Klik op Submit als je klaar bent.

Na het opslaan verschijnt er een laadscherm dat eeuwig lijkt te duren. Dit kun je gerust wegklikken.

Je hebt nu een assignment aangemaakt in Content, waarin je PeerMark moet aanzetten.

 • Open de assignment in Content. Je ziet nu de Assignment Inbox van Turnitin. Hier verschijnen de bestanden die studenten straks inleveren. Deze zie je dus niet in Brightspace zelf terug, zoals je dat bij een gewone Brightspace-assignment wel zou zien, omdat deze bestanden in de Turnitin-omgeving blijven. Op dit punt staat PeerMark nog niet aan.
 1. Klik op Settings om de instellingen van de opdracht te openen en te bewerken.
 2. Stel hier de Start Date, Due Date en Feedback Release Date in. Deze data gelden voor het inleveren van de opdrachten zelf, dus nog niet voor het gedeelte waar studenten hun peer review inleveren.
 3. Selecteer Enable PeerMark.
 4. Klik op Submit. Je hebt PeerMark nu aangezet voor de assignment.

De data die je in Turnitin instelt voor de PeerMark-opdracht worden niet doorgezet naar Brightspace, doordat PeerMark ingezet wordt als external learning tool (extern programma). Je kunt echter wel start- en einddata in Brightspace zelf instellen om controle te houden over wanneer studenten een opdracht kunnen zien of niet. Dit doe je op dezelfde manier als dat je dat voor andere topics onder Content instelt. Zie ook: Hoe stel ik release conditions in voor een topic onder Content?

De opties PeerMark Setup en PeerMark Reviews zijn er na het inschakelen van PeerMark bijgekomen in de navbar van Turnitin (onder de titel van de opdracht die je bovenin beeld ziet). Klik op PeerMark Setup om het peer review-gedeelte van de assignment in te gaan stellen.

 1. Geef de assignment een titel onder Title. Vul onder Instructions eventueel instructies of een beschrijving in. Studenten kunnen deze instructies zien als ze aan de assignment beginnen.
 2. Vul onder Point Value aan wat het hoogste cijfer is dat je als student kunt halen.
 3. Stel onder Start Date en Due Date in wanneer de peer review-assignment opengaat en wanneer de deadline is. Let op: deze data zijn verschillend van de inleveropdracht zelf die je eerst hebt aangemaakt. Deze instellingen gaan specifiek over het gedeelte van de opdracht dat met peer feedback te maken heeft. De Feedback Release Date kan niet eerder zijn dan de Due Date.
 4. Onder Additional Settings vind je instellingen voor onder meer de automatische verdeling van papers onder studenten, of reviews anoniem zijn en hoeveel papers studenten krijgen om te reviewen. Ook kun je hier instellen of studenten een review over zichzelf moeten schrijven of niet.
 5. Klik op Save & Continue om je wijzigingen op te slaan.

Vragen toevoegen

Als je wilt dat studenten specifieke vragen beantwoorden tijdens het nakijken, dan kun je deze instellen via PeerMark Questions. Je kunt studenten open vragen laten invullen of een cijfer laten geven aan specifieke criteria. Bij open vragen kun je kiezen hoe lang het antwoord moet zijn.

 1. Navigeer naar PeerMark Questions (tweede tabblad).
 2. Klik op Add from Library om vragen toe te voegen uit je persoonlijke vragenbibliotheek. Dit is handig als je meerdere PeerMark assignments wilt aanmaken met dezelfde vragen.
 3. Klik op Add Question om een nieuwe vraag toe te voegen aan de assignment.
 4. Klik op Reorder questions om de volgorde van de gekozen vragen te veranderen.

Verdeling van opdrachten

Je kunt onder Distribution zien hoe de ingeleverde assignments verdeeld zijn onder studenten en om handmatig opdrachten aan studenten toe te wijzen. Hoeveel opdrachten iedere student moet nakijken, hangt af van de instellingen van de assignment.

 1. Navigeer naar Distribution (derde tabblad).
 2. Onder Filters & Settings stel je in welke studenten zichtbaar zijn. Zo kun je in een oogopslag zien wie er bijvoorbeeld nog geen partner heeft. Ook kun je hier naar een specifieke student zoeken.
 3. Achter de naam van de student zie je of het systeem automatisch studenten aan elkaar heeft toegewezen en hoeveel (als je dit eerder hebt ingesteld).
 4. Met de plus- en minknoppen kun je opdrachten toewijzen aan studenten. Klik je op het plusje, dan kun je direct kiezen aan welke student je de auteur wil koppelen.

PeerMark reviews bekijken

Onder het tabblad PeerMark reviews kun je de status van de peer reviews binnen de assignment bekijken. Hier zie je onder meer hoeveel reviews een student al gekregen heeft, hoeveel ze er hebben ingediend over anderen en welke cijfers ze hebben gekregen. Ook kun je hier zelf feedback geven aan studenten.

 1. Kies voor het tabblad PeerMark Reviews in de navbar van Turnitin.
 2. Klik op de knop onder Review om zelf een review achter te laten voor deze student. Deze is groen als je al een review hebt achtergelaten voor een specifieke student.
 3. Onder Submitted en Received zie je hoeveel reviews een student heeft ingediend en ontvangen.
 4. Klik op Download Scaled Responses (xls) om de resultaten van de peer review assignment te downloaden als Excel-bestand. Hiermee zie je in een oogopslag hoe goed of slecht elke ingeleverde opdracht gereviewd is.