Hoe maak ik een Assignment? Activities | Assignments

Assignment aanmaken

 • Klik op Activities in de navbar van je cursus.
 • Klik op Assignments. Je landt op de Assignments homepage, waar je een overzicht ziet van al je assignments.
 • Klik op New Assignment.

NB: Maak eerst een rubric en/of grade item aan, voordat je assignments klaarzet. Maak ook eerst groups aan, als je studenten gezamenlijk aan een opdracht laat werken/de opdracht als groepsopdracht beoordeeld.

 1. Geef de assignment een duidelijke naam: deze zie je terug op de Assignments homepage.  
 2. Licht de assignment eventueel toe met een korte instructie in de html-editor.
 3. Onder Attachmentskun je ook opdrachtinstructies plaatsen:
  • Klik op Add Attachment om een document (File) te uploaden, te linken naar een externe website (Link) of een Brightspace-quicklink naar een Existing Activity te plaatsen.
  • Klik op Record Audio om een audioboodschap te spreken (als je pc een microfoon heeft).
  • Klik op Record Video om een videoboodschap op te nemen (als je pc een webcam heeft). NB: dit werkt alleen als je Flash geïnstalleerd hebt.

Graders in de cursus kunnen vanuit Content geen attachments downloaden. Dit betekent dat als graders een bestand met extra informatie nodig hebben bij de beoordeling van de opdracht, je deze als attachment hier moet toevoegen aan de assignment.

Maak je een groepsopdracht? Geef de assignment dan een naam die duidelijk aangeeft dat het om een groepsopdracht gaat, zodat studenten hun groepswerk bij de juiste assignment inleveren.

Type assignments

 1. Selecteer onder Assignment Type wat voor type assignment het is:
  • Kies voor Individual assignment als studenten hun opdracht individueel inleveren en je ze individueel beoordeelt.
  • Kies voor Group assignment als studenten als groep één opdracht inleveren waar ze een gezamenlijk cijfer voor krijgen. Selecteer een groep onder Group Category.
 2. Selecteer onder Submission type op welke manier studenten hun opdrachten inleveren:
  • File submission: studenten uploaden hun opdracht als bestand in de assignment (bijvoorbeeld een Word- of PDF-bestand).
  • Text submission: studenten plaatsen een tekst, afbeelding of link naar hun werk in een tekstvak in de assignment (bijvoorbeeld als studenten een webpagina moeten maken, kunnen ze hier de link plaatsen).
  • On paper submission: studenten leveren hun opdracht hard copy in en hoeven deze niet meer te uploaden in de assignment. Met deze optie kun je de beoordeling van hard copy opdrachten toch invoeren in het grade book.
  • Observed in person: je observeert de student bij bepaalde taken in het college (bijvoorbeeld een presentatie of assessment) en voert de beoordeling vervolgens in de assignment in. De student hoeft geen bestand te uploaden in de assignment.  Met deze optie kun je de beoordeling van presentaties of assessments in het college toch invoeren in het grade book.

Je krijgt vervolgens verschillende opties afhankelijk van de submission type die je hebt gekozen.

File submission

 1. Selecteer onder Files Allowed Per Submission of studenten meerdere bestanden (Unlimited) of één bestand (One File) mogen uploaden.
 2. Selecteer onder Submissions of alle inleverpogingen worden bewaard (All submission are kept), alleen de meest recente poging wordt bewaard (Only the most recent submission is kept) of studenten maar één inleverpoging hebben (Only one submission allowed).

Brightspace ondersteunt verschillende bestandstypen in Assignments, namelijk de volgende extensies:

 • Web document: HTM, HTML, MHT, MHTML
 • Tekst document: RTF, PPT, PPS, PDF, DOC, DOCX, PPTX, XML, XLS, TXT, WPD
 • Afbeelding: JPG, JPEG, PNG, GIF, BMP, TIF, TIFF
 • Media: SWF, MPG, MPEG, RM, MP3, MP4, M4V, M4A, AVI, WAV, RAM, ASF, MOV, RA
 • Als je kiest voor de optie Only the most recent submission is kept als het gaat om groepsopdrachten, communiceer dan goed naar je studenten dat de laatste die een document inlevert al het werk moet inleveren. Als studenten het werk opdelen en apart de documenten uploaden, wordt alleen de laatste bewaard. Als je kiest voor de optie Only one submission allowed is de opdracht gesloten als een van de groepleden iets inlevert. Communiceer ook dit goed naar je studenten!
 • Als je wilt dat studenten meerdere bestanden inleveren, kies dan voor Unlimited in combinatie met All submissions are kept.

Text submission

 • Selecteer onder Submissions of alle inleverpogingen worden bewaard (All submission are kept), alleen de meest recente poging wordt bewaard (Only the most recent submission is kept) of studenten maar één inleverpoging hebben (Only one submission allowed).

On paper submission en Observed in person

Bij deze twee opties ziet de student enkel de titel en de omschrijving van de opdracht en eventueel de gekoppelde rubric.

Selecteer onder Marked as completed de manier waarop je in Brightspace aangeeft of de assignment is voltooid:

 • Manually by learners: studenten markeren de assignment zelf als voltooid.
 • Automatically on evaluation: de assignment wordt gemarkeerd als voltooid, nadat jij deze hebt geëvalueerd.
 • Automatically on due date: de assignment wordt gemarkeerd als voltooid op de deadline. NB: deze optie raden we af, omdat de opdracht wordt voltooid voor alle studenten, ongeacht of ze de opdracht voldaan hebben.
 1. Als je een e-mail wilt ontvangen als een student iets inlevert in de assignment, vul dan onder Notification Email je e-mailadres in. Scheidt meerdere e-mailadressen met een een komma. NB: deze optie raden we af als het gaat om een grote groep studenten.
 2. Selecteer bij Category eventueel in welke categorie deze assignment valt (bijvoorbeeld video-opdrachten).

Als je eenmaal het type assignment hebt gekozen, kun je dit later niet meer wijzigen.

Beoordeling en feedback

 1. Vul eventueel onder Score Out Of in hoeveel punten studenten kunnen behalen voor de assignment. Als je de assignment koppelt aan een grade item, dan moet je altijd een getal invullen bij Score Out Of. Zorg ervoor dat het maximum aantal punten dat je hier invult gelijk is aan het maximum van het grade item.
 2. Selecteer bij Grade Item of je de assignment wilt koppelen aan een grade item in het grade book en zo ja, aan welke.
 3. Onder Student View Preview selecteer je op welke manier de student zijn/haar score ziet (aantal behaalde punten uit het maximaal aantal punten, met symbolen of met kleuren).
 4. Selecteer onder Rubrics of je een rubric wilt toevoegen. Klik op Add Rubric om een eerder gemaakte rubric toe te voegen of op Create Rubric in New Window om een nieuwe rubric te maken. NB: je maakt de nieuwe rubric aan in een nieuw venster. Voordat je deze kunt toevoegen klik je in de assignment op Save en herlaad je de pagina om de nieuwe rubric te kunnen koppelen.
 5. Via het dropdownmenu onder Default Scoring Rubric kun je een standaardrubric toevoegen (indien je voor de assignment een of meer rubrics hebt aangemaakt).
 6. Vink Allow users to add this folder to their ePortfolio aan als studenten deze assignment in hun ePortfolio mogen opnemen.
 7. Vink Hide student names during assessment aan als je van de ingeleverde opdrachten niet wilt zien welke student welke opdracht heeft ingeleverd. NB: dit geldt alleen voor File en Text submissions.
 8. Make annotation tools available for assessment staat default aangevinkt. Als je geen gebruik wilt maken van annotations, vink deze optie dan uit. NB: dit betekent dat geen enkele grader in de cursus gebruik kan maken van annotations.
 9. Klik op Save and Close om terug te keren naar de Assignments homepage.

Je kunt één grade item koppelen per assignment. Je kunt dus alleen grade items koppelen die je nog niet hebt gekoppeld aan een andere opdracht. Houd je grade book overzichtelijk door het grade item een naam te geven die duidelijk correspondeert met de bijbehorende opdracht.

Om een assignment te kunnen beoordelen met een rubric, moet het maximaal aantal punten dat voor de assignment gehaald kan worden (Out of Score) overeenkomen met het maximaal aantal te behalen punten in de rubric die je aan het assigment koppelt. Lees meer over het beoordelen van een assignment met een rubric.

Assignment zichtbaar maken voor studenten

Nieuwe assignments zijn standaard onzichtbaar voor studenten. Je kunt de assignments zichtbaar maken via Restrictions.

 1. Klik op het tabblad Restrictions
 2. Hide from Users is standaard aangevinkt, zet het vinkje uit.

Video-opdracht aanmaken

Je kunt met bovenstaande opties ook een video-opdracht aanmaken om studenten een video te laten inleveren. Hierbij moeten studenten de video eerst uploaden in Kaltura en vervolgens inleveren in de assignment. Bij het aanmaken van een video-opdracht maak je bij submission type gebruik van File submission of van Text submission:

 • File submission: gebruik deze optie als studenten naast de video ook een ander bestand in moeten leveren (bijvoorbeeld een tekstbestand met uitleg). Studenten uploaden het bestand in de assignment (bijvoorbeeld een Word- of PDF-bestand) en plaatsen de link naar de video in Kaltura in het commentaarveld. 
 • Text submission: studenten plaatsen de link naar de video in Kaltura met eventueel een korte uitleg in het commentaarveld van de assignment. Gebruik deze optie dus als studenten naast de video geen ander bestand hoeven inleveren.

Verder zijn de instellingen voor een video-opdracht gelijk aan die voor elke andere assignment.

Hoe studenten een video-opdracht moeten inleveren, staat beschreven in de studentenhandleiding: Hoe lever ik een video-opdracht in? Het is handig om deze handleiding te delen met je studenten, bijvoorbeeld in de beschrijving van de assignment in Brightspace. Zo is het voor hen ook duidelijk dat zij een video eerst moeten uploaden in Kaltura alvorens ze deze kunnen inleveren in de assignment.