Docent - TeacherWerkinstructies en handleidingenBrightspace Docent Activities: AssignmentsHoe koppel ik een grade item en/of rubric aan een assignment? Activities | Assignments

Hoe koppel ik een grade item en/of rubric aan een assignment? Activities | Assignments

Wanneer je een assignment wilt beoordelen (een cijfer toekennen), kun je dit doen aan de hand van een rubric en/of een grade item: grade items representeren de cursusonderdelen die je wilt beoordelen in het grade book. Door een grade item aan een assignment te koppelen, kun je Brightspace automatisch het eindcijfer laten berekenen en registreren. 

Lees het artikel Hoe maak ik een Grade Item? als je nog niet bekend bent met grade items en wilt weten hoe je een grade item aanmaakt. Lees het artikel Hoe beoordeel ik een assignment (grade item, rubric)? als je wilt weten hoe je een assignment beoordeelt.

Een grade item koppelen aan een assignment

Over dit onderwerp is ook een video gemaakt. In deze video wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je een grade item aan een assignment kan koppelen. Onder de video vind je de uitgeschreven handleiding.

 • Navigeer naar Activities in de navbar van je cursus.
 • Klik op Assignments.
 1. Zoek in het overzicht de assignment waaraan je het grade item wilt koppelen en klik op het pijltje.
 2. Klik op Edit Assignment.
 3. Indien je nog geen assignment hebt aangemaakt, klik je op New Assignment om deze nu aan te maken.

In beide gevallen land je op het Propertiestabblad van de aangemaakte assignment.

 1. Onder Grade Item selecteer je in het dropdownmenu het grade item dat je wilt koppelen aan de assignment. Indien je terplekke een nieuw grade item wilt maken, klik je op New Grade Item (in een pop-upscherm doorloop je nu dezelfde stappen als wanneer je grade items aanmaakt vanuit Grades).
 2. Klik op het uitklappijltje onder Student View Preview om aan te vinken op welke manier studenten hun cijfer zien.
 3. Klik op Save and Close.

Je kan alleen een grade item van de types numeric en selectbox aan een activity koppelen. De activity en het grade item moeten hetzelfde maximum aantal punten hebben.

Wanneer een grade item reeds is gebruikt voor een andere activity, staat het niet meer in het dropdownmenu.

 • In het overzicht van de Assignmens zie je aan het rozeticoontje of een assignment aan een grade item gekoppeld is. Ga met je muis op het icoon staan om te zien welk item gekoppeld is aan de assignment.

Een rubric koppelen aan een assignment

Je kunt een assignment beoordelen met een rubric door een rubric te koppelen aan de assignment. 

 • Zoek op de Assignments homepage in het overzicht de assignment waaraan je de rubric wilt koppelen en klik op het pijltje.
 • Klik op Edit Assignment.
 • Indien je nog geen assignment hebt aangemaakt, klik je op New Assignment om deze nu aan te maken.
 1. Klik op Add Rubric om een (of meer) bestaande rubric(s) toe te voegen.
 2. Klik op Create Rubric in New Window om terplekke een nieuwe rubric te ontwerpen.
 3. Gebruik het dropdownmenu onder Default Scoring Rubric om een standaard scoring rubric te selecteren, nadat je een of meerdere rubrics hebt gekoppeld.
 4. Klik op Save and Close.

Lees meer over het gebruiken van een rubric bij de beoordeling van je opdracht in het artikel Hoe beoordeel ik een assignment (grade item, rubric)? Lees meer over het maken van een rubric in het artikel Hoe maak ik een rubric?