Docent - TeacherWerkinstructies en handleidingenBrightspace Basisinstellingen: toegang cursus, preview cursusHoe worden studenten in- en uitgeschreven voor cursussen en groepen? Brightspace | Koppeling met OSIRIS

Hoe worden studenten in- en uitgeschreven voor cursussen en groepen? Brightspace | Koppeling met OSIRIS

Studenten worden automatisch ingeschreven voor Brightspacecursussen (Course Offerings) en bijbehorende groepen op basis van hun OSIRIS-inschrijvingen. Dankzij de realtimekoppeling met OSIRIS, wordt elke wijziging in OSIRIS vrijwel direct in de Brightspace classlist zichtbaar voor zowel studenten als docenten.

Als je meer wilt lezen over hoe cursussen (op basis van hun OSIRIS-koppeling) in Brightspace worden aangemaakt, raadpleeg dan het artikel Hoe wordt een cursus aangemaakt in Brightspace?

In- en uitschrijven voor cursussen

Voor cursussen die via een OSIRIS-koppeling worden aangemaakt, geldt dat de inschrijvingen van studenten ook volledig en uitsluitend vanuit OSIRIS worden aangestuurd. Wanneer studenten zich in OSIRIS voor een cursus inschrijven (of een OSIRIS-backofficemedewerker dat voor hen doet), worden zij dus automatisch voor de bijbehorende Brightspacecursus ingeschreven. Of de student wel of niet deelneemt aan een bepaalde werkvorm of toets, verandert hier niets aan. Voor uitschrijvingen geldt hetzelfde als inschrijvingen: ook deze worden eerst in OSIRIS en dan automatisch en (vrijwel) direct in Brightspace verwerkt.

Indien is aangegeven in OSIRIS dat je cursus niet naar Brightspace moet worden overgezet (dan is Nee geselecteerd bij de vraag Cursus naar LMS? ), zullen de studentinschrijvingen voor je cursus ook niet in Brightspace worden overgenomen. Als op enig moment het vinkje bij ja staat, wordt de cursus automatisch in Brightspace gezet. Vanaf dan worden de studentinschrijvingen altijd overgenomen in Brightspace, ook als het vinkje later weer bij nee staat. 

In- en uitschrijven voor groepen

Groepen kunnen in Brightspace op twee manieren worden aangemaakt:

  1. Automatisch, op basis van werkvormen in OSIRIS. Studenten worden op basis van hun werkvormgroepinschrijving in OSIRIS automatisch voor de bijbehorende Brightspacegroep ingeschreven. Als de student in een andere werkvormgroep geplaatst wordt of zich in OSIRIS uitschrijft voor een werkvormgroep, wordt die wijziging vrijwel direct in Brightspace doorgevoerd.

    Indien je bij een werkvorm in OSIRIS hebt aangegeven dat de daarbij behorende werkvormgroepen niet naar Brightspace moeten worden overgezet (door Nee te selecteren bij de vraag Groepen naar LMS?), zullen ook de studentinschrijvingen voor deze werkvormgroepen niet overgezet worden. Als je op een later moment besluit om de werkvormgroepen alsnog in Brightspace op te nemen, dan zorgt de OSIRIS-koppeling ervoor dat de studentinschrijvingen meeverhuizen.
  2. Handmatig. Lees de werkinstructie Hoe maak ik groepen? om te leren hoe dat in zijn werk gaat.
  • Maak bij voorkeur alleen groepen in OSIRIS aan, want ondanks dat het mogelijk is om in Brightspace handmatig studenten in en uit te schrijven voor groepen, kan deze werkwijze problemen opleveren. De synchronisatie tussen OSIRIS en Brightspace is eenrichtingsverkeer, wat betekent dat wijzigingen in OSIRIS wel wijzigingen in Brightspace overschrijven, maar niet andersom. Wanneer een student of backofficemedewerker een wijziging doorvoert in OSIRIS, zal deze dus automatisch in Brightspace worden overgenomen, ongeacht eventuele wijzigingen die je eerder handmatig in Brightspace hebt doorgevoerdHierdoor kunnen ongewenste situaties ontstaan, zoals een student die in een verkeerde groep of zelfs in twee groepen tegelijk geplaatst is.  
  • Breng in Brightspace geen wijzigingen aan in de namen van de groepen uit OSIRIS. Daarmee maak je de koppeling stuk. Wil je toch eigen groepen, maak dan een nieuwe group category aan met daarin de OSIRIS-groepen. 
  • Zijn de namen van de groepen uit OSIRIS niet duidelijk? Zet dan in de omschrijving van de groep in OSIRIS een toelichting.